Hem » Artiklar » Vad är en VPS?

Vad är en VPS?

Hur fungerar en vps lösningVirtual Private Server, eller VPS, är en typ av hosting där man partitionerar upp en fysisk server och simulerar flera serverar. Fördelen med just VPS är att varje virtuell server agerar nästan precis som en vanlig dedikerad server där varje virtuell server har ett eget operativsystem med egna program.


Fördelen med det här är att vi som inte riktigt behöver en dedikerad server men som har växt ur det vanliga webbhotellet har ett alternativ att välja på.


Säkerhet
En VPS kan erbjuda betydligt bättre säkerhet än ett vanligt webbhotell då VPSen kör i sitt egna operativsystem där utomstående användare inte kan påverka ditt system.


Flexibilitet & frihet
Det som gör VPS och dedikerad server så likvärdiga är just flexibilitet och frihet som VPS ger dig.

Med root tillgång så kommer du åt att installera egna program på servern som kan behövas vid drift av olika webbtjänster.


Garanterad Prestanda
Här skiljer det sig ordentligt med en VPS och ett vanligt webbhotell för i ett webbhotell slåss alla kunder om prestandan på en server medans kunderna på en VPS har blivit tilldelad si och så mycket CPU/RAM och lagring. Det här betyder att om någon kunds hemsida får mycket stor anstormning besökare en dag så kommer det inte påverka din hemsida.


Nackdelar med VPS
VPS har faktiskt nackdelar, en av de större är att VPS fungerar precis som en dedikerad server och när det kommer till installation, konfiguration och uppdateringar så måste du göra det själv.

Skulle webbservern krascha en lördag kväll så måste du vara där och starta om webbservern samt hålla koll på systemuppdateringar och säkerhetsfixar.

Mycket av det här kommer att ta tid och då finns risken att det tar för mycket tid samt fokus ifrån din kärnverksamhet.


Behöver jag en VPS lösning?
En VPS kan vara svaret på alla dina behov men med tanke på det tekniska kunnandet som behövs för att driva en VPS så passar det långt ifrån alla. Så innan du flyttar till en VPS behöver du noggrant gå igenom fördelar nackdelar.